5 fouten die u beter niet maakt bij het onderhoud van uw verwarmingsketel
Volgens de Belgische wet moet u uw gas- of mazoutketel regelmatig laten onderhouden. Hij moet regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat hij goed werkt. Maar welke fouten maakt u beter niet bij het onderhoud van uw verwarmingsketel?
Wat zegt de wet?
Het is goed om te weten dat de gewesten bevoegd zijn voor verwarmingssystemen. Zij bepalen hoe de toestellen worden gebruikt en hoe ze moeten worden onderhouden. In Wallonië bijvoorbeeld zijn alle gebruikers verplicht om hun ketel te laten controleren door een erkende specialist. Wie een gastketel heeft, moet deze sinds 2009 elke twee jaar laten onderhouden. Eigenaars van mazoutketels moeten hun ketel elk jaar laten onderhouden. In beide gevallen is het bovendien belangrijk dat u een beroep doet op een ervaren professional, namelijk een loodgieter-chauffagist.
In andere gewesten zijn de regels anders. Als u in Brussel of Vlaanderen gevestigd bent, moet u uw toestel jaarlijks laten controleren als dit op biomassa, vloeibare en vaste brandstoffen draait. Wie gas gebruikt, komt ervan af met een controle om de twee jaar. Ook in deze gewesten is het verplicht om het onderhoud door een erkende vakman te laten uitvoeren. Deze bezorgt u na het onderhoud steeds een certificaat dat de periodieke keuring bevestigt.
Het onderhoud van een verwarmingsketel is bij wet verplicht. Tijdens de controle wordt nagekeken of het toestel en zijn systeem nog steeds aan alle vereisten voldoen. En net hier is het belangrijk om te weten dat er bepaalde fouten zijn die u beter niet maakt, of u nu een gasketel of een mazoutketel heeft.
1. Houd u aan de wet
Het eerste waar u op moet letten, is dat u zich aan de wet houdt. Een slecht onderhouden verwarmingsketel kan kapotgaan of uw gezondheid schaden. Het is dus heel belangrijk om de wetgeving nauwgezet te volgen en problemen te voorkomen. Weet ook dat u in het geval van een schadegeval mogelijk niet gedekt bent door uw verzekeringsmaatschappij als u zich niet aan uw wettelijke verplichtingen houdt.
2. Laat het onderhoud tijdig uitvoeren
De meest voorkomende fout is dat het onderhoud te laat in het jaar wordt uitgevoerd. Het onderhoud van uw verwarmingsketel is een verplichte periodieke controle. Het is dus absoluut noodzakelijk dat iedereen de juiste termijn respecteert. Bovendien hebben chauffagisten het erg druk in de winter, waardoor de wachttijden kunnen oplopen.
3. Doe het onderhoud niet zelf
Een ander ding dat u zeker niet moet doen, is uw ketel zelf onderhouden. Dit is overigens bij wet verboden. Uw ketel mag enkel worden gecontroleerd door een gekwalificeerde professional die over de nodige erkenningen (G1/G2) beschikt. Ook het certificaat mag enkel door deze specialist worden opgesteld.
4. Een onderhoud van een verwarmingsketel is geen reparatie
Vergeet niet dat een onderhoud geen reparatie is. Opdat uw ketel onderhouden kan worden, moet hij in werkende staat zijn. U laat hem dus het beste repareren vóór u een professional voor de controle inschakelt. Vraag steeds een offerte voor u aan de reparatiewerken begint.
5. Vervanging van een oude ketel
Tot slot is het onderhouden van een verouderde ketel een fout die u beter niet maakt. Het is sterk afgeraden om een systeem te gebruiken dat meer dan tien jaar oud is. Met een oude ketel is de kans namelijk groot dat hij regelmatig uitvalt en dat u energie verliest. Als u een oude ketel heeft, kunt u deze dus beter zo snel mogelijk vervangen.