Hoe maakt u uw eigen compost?
Compost is een 100% natuurlijke meststof. Tijdens het composteren wordt organisch materiaal omgezet in een natuurlijke voedingsbodem van uitstekende kwaliteit en boordevol humus. Dankzij deze techniek recycleert u niet alleen groenafval, maar bespaart u ook nog eens geld.
Compost maken
Compost maken lijkt eenvoudig, maar er is wel een speciale techniek voor nodig. Composteren is namelijk meer dan wat afval in een compostbak gooien. Als u er ook echt een meerwaarde mee wilt creëren, moet u uw compost het hele jaar door opvolgen. Hij mag namelijk niet te droog of te vochtig zijn, of slecht verteerd zijn of slecht ruiken. Het is de bedoeling dat micro-organismen correct hun werk kunnen doen en uw afval via gisting in compost kunnen omzetten.
Composteren begint met de bouw van een bak: de compostbak. Bij voorkeur is uw bak voorzien van een deksel om de compost te beschermen tegen weersinvloeden. Het is daarnaast essentieel dat de organische resten in contact staan met de bodem. De composteerbak mag dus geen bodem hebben. U kunt ook kiezen voor een composthoop. Deze techniek is praktisch als u een grote tuin hebt. Het enige wat u moet doen is de hoop regelmatig omdraaien om het gistingsproces te bevorderen.
Voor goede compost is het belangrijk het organisch afval goed te mengen. Vergeet de hoop ook niet te roeren en verluchten om de micro-organismen te stimuleren en een homogeen mengsel te creëren. Ten slotte moet u de hoop ook vochtig houden door af en toe water toe te voegen.
De samenstelling en het onderhoud
Wanneer u zelf composteert, maakt u een 100% natuurlijke meststof op basis van organisch afval. U vermindert uw huishoudelijk afval en steekt ondertussen ook het milieu een handje toe.
Verschillende categorieën afval zijn gemakkelijk te composteren. Neem maar eens een kijkje in uw keuken: schillen, rotte groenten en fruit of koffiedik.
Ook in de tuin kunt u veel composteren, zoals gemaaid gras. Ten slotte komt ook huishoudelijk afval zoals houtas, krantenpapier, verwelkte boeketten of zaagsel in aanmerking.
Een moeilijkere groep afval is takafval. U moet het eerst versnipperen met een hakselaar alvorens u het houtafval aan uw composthoop kunt toevoegen. Ook pitten, benen of dik karton zijn moeilijk te composteren. Sommig afval is compleet te mijden. Denk aan anorganisch afval, zoals glas, metalen, plastic, enz.
Is het nodig om een vakman in te huren voor buitenwerk?
Zelf composteren is een uitstekend initiatief voor de planeet en voor het onderhoud van uw tuin. Wilt u daarentegen buitenwerken uitvoeren, dan is het aangeraden om een gekwalificeerde tuinman in te schakelen. Een gekwalificeerde tuinman is beter in staat om uw bomen, planten en tuininrichting de zorg te geven die ze verdienen. Dankzij zijn kennis van de bodem en de planten is hij ook in staat uw tuin op de meest aangepast mogelijke manier in te richten. Een gekwalificeerde tuinier kan verschillende buitenwerkzaamheden uitvoeren waarvoor gespecialiseerde kennis en ervaring nodig is, zoals terrassen aanleggen.
U moet ook zeker een beroep doen op een specialist voor taken die gevaarlijk kunnen zijn, zoals het kappen en snoeien van bomen.
Composteren heeft veel voordelen en komt ook onze planeet ten goede. Dankzij deze techniek kunt u organisch afval makkelijk recycleren en afval beperken. Het bevordert de biodiversiteit door de ontwikkeling van fauna en flora in stand te houden en houdt de grond van uw tuin gezond. Composteren is voor iedereen toegankelijk. Het is duurzaam en kost helemaal niet veel geld. Voor de andere onderhoudsklusjes aan uw tuin is het wel aangeraden om een tuinspecialist in te schakelen.