Een defecte verwarmingsketel: de 6 meest voorkomende oorzaken
Een verwarmingsketel die in panne valt: het komt vaker voor dan u denkt. Problemen kunnen vele vormen aannemen en zich op elk moment voordoen. Maar wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken van een defecte verwarmingsketel?
Ongewone geluiden
Maakt uw verwarmingsketel rare geluiden? Merkt u dat ze bromt, fluit of borrelt? Dan is er iets mis is. Wanneer uw ketel fluit, bijvoorbeeld, betekent dat dat er onvoldoende luchtdruk op uw verwarmingssysteem zit. Is het lawaai luider, dan zit u met een ernstiger probleem dat u zo snel mogelijk moet verhelpen.
Een slecht onderhouden boiler
Wanneer u uw verwarmingsketel te weinig laat onderhouden, kunnen er defecten optreden. Leidingen en het rookkanaal kunnen verstopt geraken en het verbrandingsproces verstoord worden. Zonder regelmatig onderhoud kunt u andere problemen over het hoofd zien die onder meer voor startproblemen zorgen. Denk aan stroompieken, beschadigde kabels, verkeerde aansluitingen enz. Dergelijke problemen zijn gevaarlijk en moeten zo snel mogelijk worden verholpen door een gekwalificeerde chauffagist.
Automatische uitschakelingen
Schakelt uw verwarmingsketel automatisch uit? Dan is er vast iets mis. Een automatische uitschakeling wijst er namelijk op dat het toestel een veiligheidsprobleem heeft ontdekt waardoor het moet stoppen. Mogelijke problemen zijn: te vuile elektroden en thermokoppel, oververhitting of een verstopte schoorsteen. Dat laatste komt vaak voor bij oude ketels.
Een verwarmingsketel kan ook automatisch uitschakelen als de brander defect is. De brander is het onderdeel dat de lucht mengt met de gasvormige of vloeibare brandstof.
Een lekkende boiler
Lekkende verwarmingsketels zijn een ernstig probleem. Vaak betekent het dat een onderdeel defect is. Slecht onderhoud, opnieuw opstarten na een lange periode van inactiviteit en kalkafzetting kunnen de normale werking van een ketel verstoren. Ook onvoldoende druk kan lekken veroorzaken. Als u merkt dat uw verwarmingsketel lekt, moet u onmiddellijk de watertoevoer afsluiten. Om waterschade te vermijden, moet u ook de ketel uitschakelen.
Het toestel kan het water niet verwarmen
De belangrijkste functie van een verwarmingsketel is water opwarmen. Maar het is niet omdat er lampjes aanspringen, dat het toestel ook goed werkt. Het kan perfect gebeuren dat de ketel er niet in slaagt uw water op te warmen. In dat geval is er een sensor die niet goed werkt.
Rookproductie
Wanneer er zwarte rook uit de ketel komt, moet u zo snel mogelijk een gekwalificeerde vakman contacteren. De schade van rook aan uw woning is namelijk enorm. Gebrek aan onderhoud, een verkeerd afgestelde sproeier en een defecte brander zijn allemaal oorzaken van rookontwikkeling.
Waarom een beroep doen op een professionele chauffagist?
Als uw verwarmingsketel niet goed werkt, is dat niet iets dat u zomaar onder het tapijt kunt vegen. Voer ook niet zomaar zelf de reparatie uit. Een verkeerde instelling kan de situatie namelijk nog erger maken. Het is altijd aangeraden contact op te nemen met een professionele chauffagist. Hij zal uw toestel controleren en een passende oplossing voorstellen om ervoor te zorgen dat uw ketel opnieuw naar behoren werkt.
Een gekwalificeerde specialist helpt u trouwens niet alleen met acute problemen. Hij kan ook het periodieke onderhoud uitvoeren en vermijden dat uw ketel in panne valt. Hij gaat steeds grondig te werk en heeft ervaring met alle soorten ketels, van gas tot mazout.