6 tips voor meer elektrische veiligheid in huis
We hebben steeds meer elektronische toestellen in huis en dus is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij elektrische veiligheid. In deze gids geven we u zes tips om uw elektronische toestellen veilig te gebruiken, zodat u en uw gezin beschermd zijn.
Laat uw elektrische installatie keuren
In de ideale wereld laat u uw elektrische installaties elke vijf jaar keuren door een gecertificeerde elektricien. Het is namelijk belangrijk dat ze voldoen aan het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
In een aantal gevallen is het bovendien verplicht om uw systeem te laten keuren:
Bij verkoop van een woning
Vóór u uw elektrische installatie in gebruik neemt
Bij uitbreiding van uw installatie (minimaal 1 extra elektrisch circuit)
Bij een wijziging aan de installatie
Bij het verzwaren van uw installatie
Elke 25 jaar (periodieke controle)
Ga voor veilige stopcontacten
De veiligheid van stopcontacten wordt vaak over het hoofd gezien. Onterecht, want zelfs kleine problemen kunnen tot ongelukken leiden. Zorg er steeds voor dat uw stopcontacten aan de Belgische normen voldoen. Als u jonge kinderen heeft, kunt u bovendien opteren voor kindveilige stopcontacten. Die zijn voorzien van een afdekplaatje, zodat uw kinderen geen schok kunnen krijgen. Vermijd ten slotte dat uw stopcontacten overbelast raken, zodat ze niet oververhitten en brand veroorzaken.
Draag zorg voor uw kabels en verlengsnoeren
Kabels en verlengsnoeren kunnen gevaarlijk worden als ze niet goed gebruikt worden. Zorg ervoor dat ze altijd in goede staat zijn en correct worden opgeborgen, zodat er niemand over kan struikelen. Leg geen verlengsnoeren onder tapijten of meubels, waar ze schade kunnen oplopen en misschien wel brand kunnen veroorzaken. Gebruik verlengsnoeren alleen tijdelijk en nooit als permanente oplossing. Inspecteer regelmatig de verlengsnoeren op slijtage of beschadigingen.
Spring verstandig om met elektrische apparaten
Spring zorgvuldig om met elektrische apparaten, zeker als u ze dagelijks gebruikt. Zorg ervoor dat ze goed onderhouden zijn en dat ze conformiteitsmarkeringen dragen, zoals het CE-keurmerk. Dat toont dat ze voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Volg nauwgezet de instructies van de fabrikant op. Schakel elektrische apparaten uit en trek de stekker uit het stopcontact wanneer u ze niet gebruikt. Zo bespaart u niet alleen energie, maar vermindert u ook het risico op brand.
Bescherm tegen overspanning en kortsluiting
Overspanning en kortsluiting kunnen schade toebrengen aan uw apparaten en woning. Om dat te vermijden, is het een goed idee om stroomonderbrekers en overspanningsbeveiligers te installeren. Stroomonderbrekers moeten worden geïnstalleerd door professionele elektriciens. Overspanningsbeveiligers kunt u gebruiken voor gevoelige elektronische apparaten, zoals computers en televisies.
Wees u bewust van de gevaren
Hoe meer kennis u heeft van elektrische toestellen, hoe beter. Zeker als u kinderen heeft, kan het interessant zijn om hen en uzelf enkele basisprincipes rond elektrische veiligheid aan te leren. Zo ontstaat er een cultuur van voorzichtigheid en weet iedereen hoe ze elektrische toestellen veilig kunnen gebruiken. Als u dat wenst, kunt u zich ook inschrijven voor elektriciteitscursussen en meer leren over elektrische veiligheid.
Conclusie
Elektrische veiligheid thuis is essentieel om veilig en comfortabel te wonen. Door slimme gewoontes aan te nemen, regelmatig uw apparaten te controleren en gekwalificeerde professionals in te schakelen voor installatie en onderhoud, kunt u ongelukken voorkomen. Ook kennis van de gevaren kan een verschil maken.