Hoe spoort u een waterlek op?
Slaat uw watermeter op hol, maar is uw persoonlijke verbruik nauwelijks veranderd? Dan zit u misschien met een lek en moet u zo snel mogelijk ingrijpen.
Hoe weet u of u met een waterlek zit?
Mensen denken er niet altijd aan om naar hun watermeter te kijken, zeker niet als die zich niet in huis bevindt, of als ze in een appartement wonen en geen toegang hebben tot de meter. Gelukkig zijn er andere tekenen die kunnen wijzen op een waterlek:
Een kromgetrokken muur, plafond of vloer: de bekleding, de sintelblokken of het hout absorberen water en trekken uiteindelijk krom, wat kan wijzen op een waterlek in een leiding.
Kleurloze, gelige of groenige natte plekken: dergelijke plekken tonen dat er water in uw muur zit. Als de plek nog kleurloos is, betekent dit dat het lek recent is. Als er kleuren beginnen te verschijnen, betekent dit dat er schimmel begint te ontstaan en dat het lek dus al enige tijd bestaat. In dat geval moet u dringend ingrijpen.
Druppelend water: als u water op de vloer of op de muur ziet, zit u met een groot lek. De muur kan het water niet langer vasthouden en het water verspreidt zich elders.
Een abnormaal hoge waterrekening: zodra de prijs van uw waterrekening stijgt en u uw gewoonten niet hebt veranderd, kan het zijn dat u met een lek zit.
Zodra u deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen. Anders loopt u het risico dat u niet alleen uw leidingen, maar ook uw muur, vloer of zelfs plafond moet vervangen.
Om zeker te zijn dat u met een lek zit, kunt u de volgende methode gebruiken: ga naar uw watermeter en noteer vlak voor u naar bed gaat de stand. Gebruik 's nachts geen apparaten die water nodig hebben (kraan, wasmachine, douche, enz.). Als de meter de volgende dag is opgeschoven, is er waarschijnlijk een lek.
Hoe vindt u het waterlek?
Vervolgens moet u uitzoeken waar het lek precies zit. Draai elke waterkraan om beurten dicht en kijk telkens naar de meter. Stoppen de cijfers met draaien? Dan hebt u de plaats van het lek gevonden.
Een lek kan voorkomen in leidingen in muren en onder de vloer, maar ook elders. Controleer dus zeker ook uw kranen, verwarmingsketel, toiletreservoir en de leidingen die door uw tuin lopen als u er een hebt.
De aanwezigheid van een waterlek bevestigen met een professional
Zodra u het lek hebt gevonden en het blijkt dat het in uw leidingen zit, kunt u niet veel meer doen. Kunt u ondanks al uw inspanningen de bron van het lek niet vinden? Dan kan een specialist grondige tests uitvoeren zonder uw muren of vloer te beschadigen. Er zijn verschillende methoden, afhankelijk van de indeling van uw woning:
Detectie met traceergas: een mengsel van waterstof en stikstof wordt in de leidingen geïnjecteerd. De professional loopt vervolgens met een detector door uw woning om te detecteren langs waar het gas ontsnapt.
Detectie met vochtigheidsmeter: deze techniek wordt gebruikt om de plek te lokaliseren waar het lek het grootst is. De vakman meet met een vochtmeter de vochtigheidsgraad. De plek met de hoogste vochtigheidsgraad, is de plek waar het lek zit.
Thermische detectie: de vakman gebruikt een thermische camera om temperatuurschommelingen op te sporen en zo het lek te lokaliseren.
Detectie met video: de vakman brengt een kleine camera in uw leidingen en kan zo snel vaststellen waar het water ontsnapt.
Detectie met rook: als de leiding zichtbaar is, kan de vakman lucht en rook in de leiding spuiten. De lucht komt dan naar buiten op de plaats waar het lek zich bevindt.
Elektro-akoestische detectie: de vakman laat een microfoon langs de leiding lopen om de trillingen te analyseren en zo te bepalen waar het lek zich bevindt.
Zodra u een lek vermoedt, is het belangrijk om snel een gekwalificeerde loodgieter te bellen. Het lek kan snel worden opgespoord en verholpen om verdere schade (en meer kosten) te voorkomen.