Omschakeling naar rijk gas in België: wie, wanneer en tegen welke prijs?
Gas is essentieel voor de verwarming. In België is dit bovendien een veel gebruikte brandstof. Veel gemeenten zijn echter nog steeds aangewezen op laagcalorisch gas, ook wel ‘arm gas’ of ‘L-gas’ genoemd. De Belgische overheid is zich bewust van het belang van gas voor onze huishoudens en zal het L-gas dan ook geleidelijk aan omzetten in een rijker gas.
Arm gas en rijk gas, wat is het verschil?
Al sinds de jaren zeventig worden er in België twee soorten aardgas via het distributienet verdeeld. Het eerst gas is een arm gas of L-gas. Dit heeft een lage calorische waarde en is afkomstig uit een stad in Nederland. Het tweede gas is een rijk gas of H-gas. Dit heeft een hoge calorische waarde en is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Qatar, Noorwegen, Duitsland of Algerije.Het verschil tussen deze twee gassen ligt in hun calorische waarde. De energiewaarde van arm gas is namelijk 15 % lager dan die van rijk gas. Als een huishouden 1 m³ arm gas verbrandt, komt er minder energie vrij dan bij rijk gas.
Omschakeling van arm gas naar rijk gas in België
In België gebruiken meer dan 3 miljoen huishoudens en bedrijven aardgas. Dit wordt voornamelijk gebruikt om de keuken en de woning van warm water en verwarming te voorzien. De helft van deze gebruikers gebruikt echter nog steeds het L-gas.
Daarom heeft de overheid een grootschalige operatie opgezet met de naam "omschakeling van L-gas naar H-gas" om de invoering van rijk gas in België te vergemakkelijken. Deze operatie is in 2019 gestart en zal eindigen in 2029. Het doel? Ervoor zorgen dat 1,6 particulieren en bedrijven die momenteel noodgedwongen het arme gas gebruiken, voortaan kunnen genieten van het rijke gas.
Welke delen van België schakelen om?
Volgens de statistieken zullen 1,6 miljoen industriële en particuliere klanten verspreid over de volgende regio’s omschakelen:
Provincie Limburg
Brussel
Vlaams-Brabant
Provincie Antwerpen
Regio Luik-Hannut-Waremme
Provincie Namen
Provincie Henegouwen
Provincie Waals-Brabant
Meer informatie over de betrokken gemeenten vindt u op de officiële website gasverandert.be. Hier vindt u ook de periode waarin de interventie in uw regio is gepland.
Zijn er gevolgen voor uw apparaten?
Het is belangrijk om te weten dat rijk gas een andere samenstelling heeft dan arm gas. De omschakeling zal dus een impact hebben. Zo heeft de operatie onvermijdelijk gevolgen voor het gasdistributienetwerk en de infrastructuur voor het verdelen van brandstof in ons land.De impact op de toestellen zelf is daarentegen klein. In België kunnen alle toestellen op gas die na 1978 werden aangekocht, zoals een gasketel, beide brandstoffen aan, op voorwaarde natuurlijk dat ze correct zijn afgesteld en periodiek worden gekeurd.
Laat uw ketel controleren door een gecertificeerd chauffagist
Dateert uw toestel van na 1978 en kan hij dus beide brandstoffen aan? Dan is het nog steeds een goed idee om uw verwarmingsketel te laten onderhouden en keuren. Een erkende loodgieter en verwarmingstechnicus kan tijdens de periodieke keuring namelijk nagaan of uw apparatuur voldoet aan de normen voor rijk gas. Deze verwarmingsspecialist informeert u ook over wijzigingen en te vervangen onderdelen om ervoor te zorgen dat uw toestel aan de eisen voldoet.