5 tips om thuis de winter warm door te brengen
De winter toont zich voorlopig van zijn braafste kant, met vrij zachte temperaturen tot gevolg. Maar er staan ons nog enkele verrassingen te wachten en dus kan het nooit kwaad om ons nu al goed voor te bereiden! Hier zijn 5 tips om de winter warm door te brengen en te voorkomen dat u het koud krijgt, zodat u niet aan uw bed genageld wordt.
1. Onderhoud uw ketel
Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch stellen veel huishoudens het onderhoud van hun gas- of mazoutketel uit. Toch is dit het centrale systeem dat de temperatuur in uw huis regelt.
Bovendien zijn het onderhoud van uw ketel en de periodieke keuring ervan wettelijk verplicht.
2. Laat uw schoorsteen vegen
Net als de periodieke controle van uw ketel is het vegen van de schoorsteenmantel wettelijk verplicht. Met een goed onderhouden schoorsteen vermijdt u namelijk het risico op CO-vergiftiging of schoorsteenbrand.
Bovendien mag u niet vergeten dat u met een schone schoorsteen het milieu een handje helpt. Een schone schoorsteen stoot minder giftige stoffen uit en dat staat natuurlijk gelijk aan minder luchtvervuiling. U verspilt ook geen onnodige energie, want alle roet, teer en as die uw brandstofverbruik onvermijdelijk de hoogte injagen, zijn verleden tijd. En dat is ook voelbaar in uw portemonnee!
Als de buitentemperatuur daalt en u het geluk hebt een open haard te hebben, is er niets aangenamer dan een heerlijk houtvuur om uw interieur mee op te warmen.
3. Sluit de deuren
Een eenvoudig gebaar, maar één met impact, want gesloten deuren houden uw ruimtes heerlijk warm. Brengt u de avond in de woonkamer door? Sluit dan even de deur van de gang en de andere kamers om de warmte in de woonkamer te houden. En als het tijd is om naar de slaapkamer te verhuizen, doet u gewoon hetzelfde voor een zachte nacht. Vergeet wel uw huis niet elke dag eens goed te verlucht, zo’n goede 5 minuten, om de lucht te verversen. Want net als u, heeft uw huis frisse lucht nodig om te kunnen ademen.
4. Stel uw radiatoren af
Niet alle kamers in uw huis hoeven op dezelfde temperatuur te worden verwarmd. In de onderstaande tabel vindt u per kamer de aangeraden temperatuur. Deze is wel louter ter indicatie en u mag die gerust aan uw eigen gevoel aanpassen. Wat voor de ene veel te warm is, kan voor de ander namelijk al snel te fris zijn. U kunt deze verschillende temperaturen heel nauwkeurig opvolgen als uw radiotoren zijn uitgerust met thermostatische kranen. Hiermee kunt u ook de temperatuur van de verschillende ruimtes apart van elkaar instellen.
Vergeet ook uw radiatoren niet te ontluchten om maximaal van hun warmte te genieten. Ze zullen sneller en beter opwarmen.
5. Pas de instellingen van uw thermostaat aan
De thermostaat staat rechtstreeks in contact met de ketel, zodat u via dit toestel de temperatuur kunt instellen waarop u de kamer wilt verwarmen. Vervolgens zet hij de ketel aan het draaien, tot de gewenste temperatuur is bereikt. Hierbij baseert de thermostaat zich op de temperatuur van de ruimte waarin hij is geïnstalleerd (vaak de woonkamer).
Hier zijn de aanbevolen verwarmingstemperaturen per kamer:
19 of 20 °C wanneer u thuis bent (comfortmodus);
15 of 16°C 's nachts en wanneer u weg bent (spaarstand).
Pas uw instellingen aan volgens uw thermostaat
Als u een handmatige thermostaat heeft, moet u zelf de temperatuur verlagen als u naar buiten gaat. Vergeet u dit, dan draait de verwarming de hele dag of de hele nacht voor niets.
Als u een programmeerbare thermostaat heeft, stelt u de standaardtemperatuur in op het comfortniveau dat u wenst tijdens de uren dat u thuis bent (meestal 20° in de woonkamer). Afhankelijk van uw voorkeuren, zal de verwarming dan ’s ochtends bijvoorbeeld draaien tussen 6:00 en 8:00 uur, 's avonds tussen 17:00 en 22:00 uur en in het weekend tussen 7:00 en 22:00 uur. De rest van de tijd staat de spaarstand aan.
Als u een verbonden of slimme thermostaat heeft, leert deze vanzelf uw gewoontes kennen. Deze observeert dan een maand uw dagelijkse routine en maakt automatisch het ideale programma aan op basis van uw verwarmingsgewoonten. Een extra pluspunt: u kunt de thermostaat vanop afstand bedienen met een app op uw smartphone.