Tips om een woning toegankelijk te maken voor ouderen of mensen met beperkte mobiliteit
Voor ouderen of mensen met een beperkte mobiliteit is het belangrijk dat een woning toegankelijk is. Alleen zo kunnen ze comfortabel, veilig en autonoom leven. In dit artikel geven we heel wat praktische tips om een woning toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht het mobiliteitsniveau. We leggen uit hoe u uw woning kunt aanpassen aan specifieke behoeften en verkennen verschillende interieuroplossingen.
Verwijder obstakels
Om maximale toegankelijkheid te garanderen, is het belangrijk om alle fysieke obstakels te verwijderen. Denk aan hinderlijke tapijten, hoge drempels en slecht geplaatste meubels die de doorgang kunnen blokkeren. Zet gangen en leefruimtes ook niet te vol, zodat mensen in een rolstoel of met andere hulpmiddelen vlot kunnen circuleren. Als u dat wilt, kunt u hellingen installeren waar nodig, zodat mensen met beperkte mobiliteit zich makkelijk binnen en buiten kunnen verplaatsen.
Pas uw leefruimtes aan
Om uw woning gastvrijer te maken, is het een goed idee om leefruimtes aan te passen aan de specifieke behoeften van mensen met beperkte mobiliteit. In de badkamer bijvoorbeeld, bieden handgrepen bij de douche, het toilet en de wastafel extra ondersteuning en bevorderen ze de onafhankelijkheid. Gemakkelijk te bedienen hendels, douchestoelen met armleuningen en antislipbekleding in het bad of de douche verminderen dan weer het risico op vallen. In de keuken kunt u de hoogte van werkbladen en kasten aanpassen en ergonomische handgrepen op deuren en laden plaatsen.
Vergemakkelijk de toegang tot de verdiepingen
Voor woningen met meerdere verdiepingen is het essentieel om de toegang tot de verdiepingen te vergemakkelijken voor mensen met beperkte mobiliteit. Indien mogelijk kunt u trap- of rolstoellift installeren. Dat is een praktische en veilige oplossing om tussen verdiepingen te schakelen. Voor woningen zonder lift kan een externe of interne helling een oplossing zijn. Overweeg ook leuningen langs trappen om extra ondersteuning te bieden bij het op- en aflopen.
Plaats geschikte meubels
Met de juiste meubels kunt u een woning aanzienlijk veiliger en toegankelijker maken. In de badkamer, bijvoorbeeld, is een inloopdouche beter dan een bad of douche met drempel. Ook verhoogde toiletten met handgrepen bieden meer steun bij het zitten en opstaan dan klassieke toiletten. Wilt u nog een stapje verder gaan? Opteer dan voor een douchestoel met armleuningen en ergonomische douchekoppen.
Doe een beroep op een gekwalificeerde professional
Om een woning toegankelijk te maken voor mensen met beperkte mobiliteit heeft u niet alleen de juiste meubels nodig. Ook een zorgvuldige planning en uitvoering zijn belangrijk om de aanpassingen af te stemmen op de behoeften van elk individu. Voor een optimaal resultaat is het sterk aangeraden om een gekwalificeerde professional in te schakelen. De specialisten van Ajusto beschikken over de nodige expertise en ervaring om uw woning te transformeren tot een veilige, comfortabele en functionele omgeving voor alle bewoners. Of het nu gaat om ontwerpadvies of structurele aanpassingen, onze specialisten helpen u een leefruimte te creëren die perfect voldoet aan de behoeften van het hele gezin.