Werkt uw verwarmingsketel niet? Eerste hulp bij pech
Is uw verwarmingsketel kapot? Een ketel kan na verloop van tijd kleine of grote problemen beginnen te vertonen. Om te voorkomen dat ze verergeren, moet u snel ingrijpen. In dit artikel sommen we enkele veel voorkomende problemen op, zodat u weet hoe u ze kunt identificeren en wat u eraan kunt doen.
Een slecht ingestelde thermostaat
Een defect aan uw ketel kan te wijten zijn aan de thermostaat. Het gebeurt namelijk vaak dat een druk op een verkeerde toets het hele programma verstoort. Vergeet ook de batterijen in de thermostaat en de knoppen op de radiatoren niet te controleren.
Ontstekingsprobleem
Soms heeft het probleem te maken met de ontsteking van het apparaat. Controleer in dat geval gewoon de voeding en de aansluiting. Kijk ook eens naar de stroomonderbreker. Als die gesprongen is, kunt u hem handmatig opnieuw proberen aan te zetten. Is het probleem niet opgelost? Schakel dan een gekwalificeerde verwarmingsmonteur in.
Een lek in het verwarmingscircuit
Er kan een klein lek zijn in het verwarmingscircuit dat een drukprobleem veroorzaakt. Controleer de waterdruk in het verwarmingscircuit. Als hij te hoog is, verlaagt u hem voordat u uw verwarming weer opstart. Als hij te laag is, kunt u contact opnemen met een specialist die het lek herstelt en opnieuw druk op het systeem zet. Gewoonlijk moet de druk tussen 1,5 en 2 bar liggen.
Probleem met de waakvlam op oude ketels
Een oude ketel kan een probleem hebben met de waakvlam. Als die kleine vlam namelijk niet werkt, werkt ook de ketel niet. U kunt de waakvlam weer aansteken door de knop op het gasblok naar de waakvlamstand te draaien. Druk tegelijkertijd op de ontstekingsknop. Werkt dat niet? Neem dan een lucifer. Als er een vlam is, houd de ontstekingsknop nog even ingedrukt en laat hem na twintig seconden voorzichtig los. Daarna draait u de knop op het gasblok naar de vlamstand. Nu zou uw ketel moeten aanspringen.
Onvoldoende energietoevoer
Als uw ketel uitvalt, controleer dan de energietoevoer naar de ketel. Kijk eens naar de brandstofvoorziening van uw toestel, of het nu mazout- of gasgestookt is. Als hij op gas werkt, zorg er dan voor dat de toevoer open is. Voor mazout controleert u of de tank vol is.
Thermostatische kranen
Controleer uw thermostatische kranen en zorg ervoor dat ze niet geblokkeerd zijn en goed werken. Het is belangrijk dat de gewenste temperatuur bij uw thermostatische kranen niet achterblijft op de temperatuur op uw thermostaat. Als uw thermostaat bijvoorbeeld is ingesteld op 21 graden en de kranen op 18 graden, zal de temperatuur nooit hoger zijn dan 18 graden.
Enkele aanbevelingen
Het kan ook helpen om uw radiatoren te ontluchten om uw verwarming weer in gang te krijgen. Werkt ook dat niet of heeft u hier geen ervaring mee? Aarzel dan niet om een gekwalificeerde verwarmingsmonteur te bellen. Vertel hem of haar het merk en model van uw ketel en de foutcode die u ziet. Die informatie helpt de monteur te bepalen welke werken hij of zij moet uitvoeren. Ze zorgt er ook voor dat hij of zij eventueel kan vooruitplannen mochten er onderdelen moeten worden vervangen.
Als u een probleem heeft met uw ketel, kunt u dit in een paar eenvoudige stappen oplossen. Heeft u daarentegen twijfels of repareert u uw toestel liever niet zelf? Neem dan contact op met een professional. Ga niet alleen aan de slag om verdere schade aan uw ketel te voorkomen.