De voordelen van vloerverwarming
We staan er maar zelden bij stil, maar hoe moeilijk moet de winter zijn zonder verwarming! Het is dan ook zo belangrijk om uw huis uit te rusten met een verwarmingsinstallatie die uw woning niet alleen opwarmt, maar dat ook nog eens doeltreffend doet. Wat dacht u van vloerverwarming? Zo geniet u niet alleen van een heerlijk warme vloer, maar gunt u ook het oog wat.
Hoe werkt vloerverwarming?
Een klassiek verwarmingssysteem is erop gericht warmte te creëren om vervolgens een ruimte of uw volledige woning op te warmen. Vloerverwarming doet hetzelfde, maar in tegenstelling tot de klassieke systemen wordt het systeem onder de vloer geïnstalleerd. Hierbij heeft u keuze uit twee verschillende vloerverwarmingssystemen: elektrische verwarming en hydraulische verwarming.
Elektrische vloerverwarming bestaat typisch uit elektrische verwarmingskabels die als één gigantisch net door de kamers van uw woning lopen en rechtstreeks aangesloten zijn op het centrale elektrische systeem. Dit systeem toont veel gelijkenissen met conventionele radiatorinstallaties. De verwarmingskabels worden van de vloer gescheiden dankzij een isolerende laag.
Bij hydraulische verwarming verspreiden fijne buisjes warm water over uw hele woning. Dit systeem wordt aangedreven door een verwarmingsketel of een warmtepomp. Als u voor een verwarmingsketel kiest, heeft u keuze tussen een mazoutketel en een gasketel. Bij een mazoutketel wordt er mazout opgeslagen in een tank. Bij de verbranding ontstaat warmte die wordt gebruikt om uw woning op te warmen. Deze warmte wordt namelijk doorgegeven aan het water, dat via de buizen door uw woning wordt verspreid.
Bij een gasketel gebruikt u geen mazout, maar aardgas, propaan of butaan. Beide systemen moeten wel periodiek onderhouden worden. Omdat het onderhoud van een gasketel verschilt van het onderhoud van een mazoutketel, is het altijd aangeraden een specialist te contacteren.
Waarom kiezen voor vloerverwarming?
Vloerverwarming bestaat al meer dan 50 jaar. En als een systeem zolang meegaat, dan is dat toch wel omdat er een aantal voordelen mee gepaard gaan. We sommen ze even voor u op:
Comfort: in tegenstelling tot verwarming met radiotoren, die slechts een beperkte ruimte verwarmen, kunt u met vloerverwarming alle kamers in uw woning verwarmen.
Stilte: sommige radiatoren maken lawaai wanneer ze draaien, maar vloerverwarming is volledig stil. Het maakt geen lawaai en valt nauwelijks op.
Weinig temperatuurschommelingen: vloerverwarming produceert een constante warmte tussen 20°C en 35°C.
Energiebesparing: klassieke radiatoren worden meestal opgewarmd tot temperaturen van ongeveer 70°C tot 90°C. Vloerverwarming, daarentegen, wordt verwarmd tot 40°C. Hierdoor is het energieverbruik lager. Bovendien bereikt vloerverwarming uw volledige woning, terwijl radiatoren slechts een beperkte ruimte bereiken.
Hoe onderhoudt u uw vloerverwarming?
Welk systeem u ook kiest, u wilt natuurlijk dat het lang meegaat en dus is onderhoud belangrijk. Ook vloerverwarming is geen uitzondering op deze regel: het is inderdaad belangrijk om een beroep te doen op een chauffagist voor het onderhoud van uw systeem. Een chauffagist komt uw volledige installatie reinigen en controleert de staat van elk onderdeel. Hij helpt storingen voorkomen en kan reeds aanwezige problemen verhelpen. Zowel voor een gasketel als een mazoutketel is een specialist de beste keuze die u kunt maken. Hij stelt steeds een offerte op, zodat u ook financieel weet waar u zich aan kunt verwachten.