Ajusto
waterontharder onderhouden
25 mrt. 2021

Hoe onderhoudt u uw waterontharder?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Hard water beschadigt uw huishoudelijke apparaten, verstopt uw leidingen en beschadigt uw huid. Om deze ongemakken te vermijden, kunt u een waterontharder installeren. Een eenvoudige, maar doeltreffende oplossing.

Hard water, een ware plaag in België

Een bodem die te veel calcium en magnesium bevat, leidt vaak tot hard water. Het is een veelvoorkomend verschijnsel dat in het geval van België meer dan 11 miljoen mensen treft. Heeft u een vermoeden dat het water dat uit uw kraan komt hard is? Dan kunt u dat controleren op de site van de Watergroep. Om de hardheid van uw water te bepalen, moet u nagaan of het water licht, matig of sterk kalkhoudend is. Afhankelijk van het resultaat wordt u al dan niet aangeraden om een waterontharder te plaatsen.

Waarom een waterontharder?

Een waterontharder is een zeer doeltreffende manier om u elke dag opnieuw veel ongemak te besparen. Bovendien kan hij ervoor zorgen dat uw energierekening aanzienlijk daalt.

Hard water beschadigt trouwens niet alleen uw apparatuur en sanitair, maar is ook schadelijk voor uw gezondheid. Het droogt uw huid en haar uit. De kalkmineraalkristallen in het water kunnen er daarnaast voor zorgen dat de huid trekkerig aanvoelt, vooral bij zuigelingen en jonge kinderen vanwege hun kwetsbare opperhuid.

Met een waterontharder voorkomt u dat kalkaanslag uw leidingen verstopt en de kranen en uw sanitaire installaties beschadigt. Te veel kalk kan er namelijk voor zorgen dat de druk in uw leidingen na verloop van tijd aanzienlijk afneemt. Een antikalkproduct heeft in dit geval overigens niet veel impact en is ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid en het milieu.

Hard water zorgt ervoor dat uw toestellen vroegtijdige slijten, van uw koffiezetapparaat tot uw elektrische waterkoker en uw boiler. U gebruikt noodgedwongen ook meer waspoeder of zeep, wat natuurlijk een negatieve impact heeft op de hulpbronnen van de planeet.

Installatie en onderhoud van een waterontharder

Bij de keuze van een waterontharder gaat u het best niet over één nacht ijs. Er bestaan namelijk verschillende technologieën: een ontharder met een zoutvat of harsbolletjes, een magnetische of een katalytische ontharder. Door contact op te nemen met een gekwalificeerde professionele loodgieter, krijgt u alle informatie die u nodig hebt om de waterontharder te kiezen die het beste aan uw behoeften beantwoordt.

Net als alle andere huishoudelijke toestellen, moet u uw waterontharder regelmatig grondig onderhouden. Afhankelijk van het model dat u bezit, moet u onder meer de slijtage opvolgen en de filter controleren. Zodra de filter okerkleurig wordt, is het tijd om deze te vervangen.

Om er zeker van te zijn dat uw waterontharder optimaal werkt en lang meegaat, is het aangeraden om het toestel één keer per jaar grondig te laten onderhouden. Het is hierbij belangrijk dat een ervaren persoon de verschillende onderdelen van het toestel grondig controleert en eventueel kapotte of slecht werkende onderdelen vervangt.

Het onderhoud van een waterontharder is een eenvoudige en goedkope ingreep. Aarzel niet om een gekwalificeerde professionele loodgieter in te schakelen voor de installatie, de herstelling en het onderhoud van uw waterontharder. Hij zal uw toestel grondig ontsmetten om te voorkomen dat bacteriën zich eraan kunnen vasthechten en vermenigvuldigen. Hij meet elk jaar opnieuw ook de hardheid van uw water en past op basis van de resultaten hier en daar iets aan, om er zeker van te zijn dat u toestel optimaal werkt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto