Zijn zonnepanelen rendabel?
Zijn zonnepanelen voor particulieren nog rendabel in België? Toch wel. De situatie verschilt echter van gewest tot gewest. Elk gewest pakt namelijk uit met andere steunmaatregelen, van groenestroomcertificaten tot compensatieregelingen.
Welke steun kunt u aanvragen?
Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel is de situatie anders. Maar één ding staat vast: zonne-energie wordt nog steeds aangemoedigd. Sinds 2020 wordt de overheidssteun afgebouwd, maar afhankelijk van uw gewest kunt u alsnog profiteren van bepaalde steunmaatregelen. Zonnepanelen blijven ondanks alle veranderingen duidelijk nog steeds een prioriteit.
Het Vlaams Gewest
Sinds januari 2021 kunt u voor nieuwe zonnepanelen een eenmalige premie van maximaal 1.500 euro aanvragen, waardoor de afschrijvingstermijn van een PV-installatie wordt verkort. Bovendien is het prosumententarief (een tarief dat wordt berekend op basis van de consumptie/productie van een woning met zonnepanelen) afgeschaft voor nieuwe installaties.
Het Waals Gewest
Het Waals Gewest, daarentegen, heeft sinds oktober 2020 een prosumententarief ingevoerd. Het tarief is gebaseerd is op de terugdraaiende teller en is een compensatiesysteem voor het gebruik van het net. De vergoeding wordt terugbetaald door de netbeheerders en is degressief in de tijd. In 2020-2021 wordt met andere woorden 100% van het prosumententarief terugbetaald. In 2022-2023 zakt de bijdrage naar iets meer dan 54% en vanaf 2024 verdwijnt de bijdrage volledig. Residentiële eigenaars van zonnepanelen staan vanaf dat moment zelf in voor het prosumententarief. Via de CWaPE, de Waalse commissie voor energie, kunt u makkelijk berekenen hoeveel het prosumententarief voor u bedraagt.
Het Brussels Gewest
In het Brussels Gewest kunnen producenten van energie, via zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen, groenestroomcertificaten ontvangen. Dit zijn vouchers die worden doorverkocht aan netbeheerders. De netbeheerders zijn tot en met 2025 gebonden aan een quotumverplichting, om producenten een zekere steun te bieden. Verder wordt de installatie van zonnepanelen in het Brusselse Gewest aangemoedigd met zogenaamde ‘groene leningen’.
Hoeveel bespaart u? Hoelang duurt het voor uw investering rendeert?
Eerst en vooral moet u weten dat de kosten van zonnepanelen de laatste jaren aanzienlijk zijn gedaald. Ze gaan ook langer mee, tot wel 25 jaar. De omvormer moet gemiddeld om de 10 jaar worden vervangen. De ligging van het huis en de oriëntatie van het dak zijn doorslaggevend voor een optimale installatie. Maar als de productie varieert naargelang het tijdstip van de dag en het seizoen, is het niet altijd nodig dat uw zonnepanelen in vol zonlicht staan.
Zelfs minder zonlicht is al voldoende om zonne-energie op te wekken. Fotovoltaïsche cellen slaan de zonne-energie op en zetten ze om in gelijkstroom. Deze stroom wordt vervolgens door de omvormer omgezet in wisselstroom van 230 volt en naar uw huis gevoerd. Het overschot wordt opnieuw geïnjecteerd in het net. Voor een installatie met een verbruik van ongeveer 3500 kilowattuur betaalt u gemiddeld iets tussen de 6000 en 7000 euro. Een dergelijke installatie levert een jaarlijkse besparing van ongeveer 800 euro op, zodat uw installatie al na tien jaar rendeert.
Overweegt u om zonnepanelen te plaatsen? Aarzel dan niet om offertes bij verschillende installateurs op te vragen en deze te vergelijken. En vergeet niet: zowel voor de installatie als het onderhoud van uw zonnepanelen gaat er niets boven de expertise van een gekwalificeerde specialist.