Ajusto
zonnepanelen schoonmaken
03 sep. 2024

Technieken om uw zonnepanelen schoon te maken en te onderhouden

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Om er zeker van te zijn dat uw zonnepanelen efficiënt werken en lang meegaan, is het belangrijk om ze te onderhouden. Hier zijn enkele technieken om uw zonnepanelen schoon te maken en te onderhouden, zodat u hun prestaties het hele jaar door kunt maximaliseren.

1. Waarom moet u uw zonnepanelen schoonmaken?

Vuile zonnepanelen produceren minder energie. Vuil, stof, bladeren en ander puin kunnen namelijk de hoeveelheid opgevangen zonlicht verminderen. Vuil dat zich opstapelt, kan uw panelen op lange termijn ook beschadigen. Schone panelen, daarentegen:

  • Vangen meer licht op en produceren dus meer elektriciteit.

  • Gaan langer mee.

  • Produceren meer energie, zodat uw investering sneller rentabiliseert.

2. Wanneer moet u uw zonnepanelen schoonmaken?

Het is over het algemeen aangeraden om uw panelen minstens twee keer per jaar schoon te maken. Ook deze tips kunnen helpen om ze in optimale staat te houden:

  • Als u in een regio woont met veel stof, pollen of vervuiling, is het een goed idee om ze elke drie maanden te reinigen.

  • Idealiter maakt u uw panelen aan het begin van de lente schoon. Zo zijn ze klaar voor de zonnigste maanden van het jaar. Ook de herfst is een goede periode, omdat er dan veel bladeren vallen.

  • Na een zandstorm, bouwwerkzaamheden in de buurt of zware sneeuwval is het raadzaam om uw panelen te controleren en schoon te maken.

3. Hoe kunt u uw zonnepanelen schoonmaken?

Zo reinigt u doeltreffend uw zonnepanelen:

  1. Spoelen: spoel de panelen af met gedemineraliseerd water om oppervlakkig vuil te verwijderen.

  2. Borstelen: gebruik een zachte borstel om voorzichtig het oppervlak van de panelen te schrobben. Oefen niet te veel druk uit om het glas niet te krassen.

  3. Eindspoeling: spoel opnieuw af met gedemineraliseerd water om alle vuil- en zeepresten te verwijderen.

  4. Drogen: laat natuurlijk drogen of gebruik een zachte doek om de panelen te drogen. Zorg ervoor dat er geen watervlekken achterblijven.

Om de schoonmaakbeurt zo vlot mogelijk te laten verlopen, houdt u het beste ook deze tips in het achterhoofd:

  • Ga veilig te werk. Schakel de elektriciteit uit voordat u begint en gebruik een harnas als u op hoogte werkt.

  • Gebruik gedemineraliseerd water, een zachte borstel of een niet-schurende doek en een emmer. Vermijd agressieve chemische producten die de panelen kunnen beschadigen.

4. Regelmatig onderhoud van zonnepanelen

Naast schoonmaken is het belangrijk om uw panelen regelmatig te onderhouden. Zo heeft u er langer genot van.

  • Controleer regelmatig op barsten, schilfers of vastzittend puin. Kijk ook de elektrische verbindingen na.

  • Hou de energieproductie in de gaten. Een significante daling kan een teken zijn dat reiniging of reparatie nodig is.

  • Schakel een professional in voor een grondige inspectie en jaarlijks onderhoud. Zo blijft uw systeem veilig en optimaal functioneren.

Conclusie

Door uw zonnepanelen regelmatig schoon te maken en te onderhouden, kunt u ervoor zorgen dat ze efficiënt werken en langer meegaan. Hoewel u sommige taken zelf kunt uitvoeren, is het raadzaam om een professional in te schakelen. De gekwalificeerde professionals van Ajusto bieden u een schoonmaak- en onderhoudsdienst die voldoet aan de normen. Contacteer ons om te profiteren van hun expertise en de goede werking van uw zonnepanelen te garanderen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto