Ajusto

Installatie cv-ketel

Een verwarmingsketel is het hart van de centrale verwarming. Hij is dan ook aanwezig in de meeste huishoudens in België. Tegenwoordig stappen veel mensen over van een mazoutketel naar een gasketel of kiezen ze voor een warmtepomp. Een verwarmingsketel vervangen is geen eenvoudige zaak. In de meeste gevallen duurt het installeren van een nieuwe ketel een dag. Onze verwarmingsmonteurs weten precies welke cv-ketel geschikt is voor welke woning en bewoner.
Installatie cv-ketel

Welk type ketel kiezen?

Eigenschappen

Energiebron
Energie-efficiëntie
CO2-emissies
Installatiekosten
Kosten van gebruik
Onderhoud
Levensduur
Subsidies

GAS - MAZOUT

Fossiele brandstoffen
70-90%
Hoog
Variabel
Hoog (brandstofprijzen)
Regelmatig
10-15 jaar
Neen

WARMTEPOMP

Lucht, water of grond
Van 250 tot 400%
Weinig tot geen
Hoger
Laag (elektriciteit)
Minder vaak
15-20 jaar
Ja

Warmtepompen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele ketels: ze zijn energiezuiniger, beter voor het milieu en verbruiken minder energie.

Installatie cv-ketel chauffagist

Het verschil tussen een klassieke ketel en een warmtepomp

Een klassieke gas- of mazoutketel en een warmtepomp zijn twee verschillende verwarmingssystemen met verschillende energiebronnen en werkingsprincipes.

Klassieke gas- of mazoutketel

Een klassieke ketel verbrandt aardgas (gas) of stookolie (mazout) om warmte te produceren. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan het water dat in de leidingen en radiatoren van het verwarmingssysteem circuleert. Klassieke ketels zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf en installatie dan warmtepompen. Ze zijn echter minder energie-efficiënt en produceren meer CO2, wat bijdraagt tot de opwarming van de aarde.

Warmtepompen

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte aan de buitenlucht, het grondwater of de bodem onttrekt en in huis brengt om de ruimtes te verwarmen. Hij werkt volgens het principe van de thermodynamica, waarbij een koelcyclus wordt gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Warmtepompen zijn energie-efficiënter dan klassieke ketels en stoten minder CO2 uit. Ze kunnen ook zowel verwarmen als koelen. Over het algemeen zijn ze echter duurder in installatie en aanschaf.

De voordelen van de klassieke ketel en warmtepomp

De voordelen van een klassieke ketel

Lagere initiële kosten

Conventionele ketels zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf en installatie dan warmtepompen. Daardoor zijn ze voor sommige huiseigenaren betaalbaarder.

Eenvoudige installatie

Conventionele ketels zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf en installatie dan warmtepompen. Daardoor zijn ze voor sommige huiseigenaren betaalbaarder.

Compatibiliteit met bestaande radiatoren

Klassieke ketels zijn vaak compatibel met bestaande radiatoren en centrale verwarmingssystemen, wat de kosten voor vervanging of modernisering kan beperken.

Prestaties bij lage temperaturen

Klassieke ketels kunnen zelfs bij zeer koud weer constante prestaties leveren, terwijl het rendement van lucht/water-warmtepompen kan afnemen naarmate de buitentemperatuur daalt. Dat kan een voordeel zijn in gebieden met bijzonder strenge winters.

Energieonafhankelijkheid

Mazoutketels kunnen werken zonder toegang tot het aardgasnet, wat zorgt voor energieonafhankelijkheid in landelijke of afgelegen gebieden zonder gasnet.

Onderhoudsgemak

Klassieke ketels worden vaak beschouwd als onderhoudsvriendelijker dan warmtepompen, omdat ze minder elektronische onderdelen hebben en hun mechanisme eenvoudiger is.

Wanneer u beslist welk verwarmingssysteem het beste is voor uw situatie, is het belangrijk om deze voordelen af te wegen tegen de nadelen van klassieke ketels, zoals hun lagere energie-efficiëntie en hogere CO2-uitstoot.

De voordelen van een warmtepomp

Energie-efficiëntie

Warmtepompen zijn over het algemeen energiezuiniger dan conventionele boilers, omdat ze warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem gebruiken om uw woning te verwarmen. Dat kan op lange termijn besparingen op uw energiefactuur opleveren.

Minder CO2-uitstoot

Warmtepompen produceren minder CO2-uitstoot dan conventionele boilers, waardoor ze groener en milieuvriendelijker zijn.

Veelzijdigheid

Warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen, in tegenstelling tot conventionele ketels, die alleen voor verwarming zorgen. Dat kan zorgen voor meer comfort en een betere beheersing van de binnentemperatuur gedurende het hele jaar.

Minder onderhoud

Warmtepompen hebben over het algemeen minder bewegende delen dan conventionele ketels en hebben geen brander of schoorsteen nodig, waardoor minder onderhoud nodig is.

Lange levensduur

Warmtepompen gaan over het algemeen langer mee dan conventionele ketels, omdat ze minder bewegende delen hebben en minder gevoelig zijn voor slijtage.

Stille werking

Warmtepompen werken over het algemeen stiller dan conventionele boilers, wat het comfort in uw woning kan verbeteren.

Onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen

Warmtepompen gebruiken geen aardgas of olie, waardoor ze minder gevoelig zijn voor schommelingen in de prijzen van fossiele brandstoffen.

Daartegenover staat dat een warmtepomp meer kost bij aankoop en dat ook de installatie moeilijker is dan bij een conventionele boiler. Elke situatie is uniek, en het is essentieel om de voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar af te wegen om te bepalen welk verwarmingssysteem het meest geschikt is voor uw behoeften.

Financiële steun en premies

In België zijn verschillende subsidies beschikbaar om de installatie van een warmtepomp te ondersteunen. De bedragen en subsidiabiliteitsvoorwaarden verschillen van gewest tot gewest.

Vlaams Gewest

In het Vlaams Gewest kunnen huiseigenaren een premie krijgen voor de installatie van een warmtepomp. De subsidiebedragen variëren naargelang het type warmtepomp, met bedragen tot 4.000 euro. Wie een warmtepomp installeert in combinatie met zonnepanelen kan bovendien een extra premie krijgen.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt premies voor de installatie van een warmtepomp. De bedragen variëren naargelang het type warmtepomp en het gezinsinkomen. Voor een geothermische warmtepomp kan de subsidie oplopen tot 4.000 euro en voor een lucht-water warmtepomp tot 1.750 euro.

Waals Gewest

Het Waals Gewest biedt een energiepremie voor de installatie van een warmtepomp. Het bedrag van de premie hangt af van het type warmtepomp en het gezinsinkomen. De bedragen kunnen variëren tussen 1.000 en 4.000 euro voor een warmtepomp voor verwarming, en tussen 1.000 en 3.500 euro voor een warmtepomp voor warm water.

Het is belangrijk om op te merken dat de bedragen en de voorwaarden voor de premies in de loop van de tijd kunnen veranderen. Wij raden u aan om regelmatig de genoemde officiële websites te raadplegen om de meest recente informatie te krijgen en contact op te nemen met de bevoegde autoriteiten om na te gaan of u in aanmerking komt.

premies installatie cv-ketel

U kiest uw datum en tijdstip

U kiest een datum die u het beste uitkomt.

Lokale specialisten

Altijd een pro bij u in de buurt.

Betrouwbaarheidsgarantie

We lossen het altijd voor u op.

Wij werken onder andere met de volgende ketels

Viessmann
Vaillant
Bulex
Buderus
Junkers
De Dietrich
ACV
Atag
Chaffoteaux
Remeha
Bosch
Chappee

Staat het merk van uw boiler hierboven niet vermeld? Maak u geen zorgen, er is een grote kans dat onze Pro u kan helpen.

Installatie cv-ketel warmtepomp

De expertise van een gekwalificeerde professional

Een professional die gespecialiseerd is het installeren van cv-ketels of warmtepompen beschikt over de nodige expertise en vaardigheden. Een gecertificeerde installateur is namelijk getraind in de verschillende installatietechnieken en is ook vertrouwd met de geldende normen, wat zorgt voor kwaliteitswerk.

De expertise van een gekwalificeerde professional

Een professional die gespecialiseerd is het installeren van cv-ketels of warmtepompen beschikt over de nodige expertise en vaardigheden. Een gecertificeerde installateur is namelijk getraind in de verschillende installatietechnieken en is ook vertrouwd met de geldende normen, wat zorgt voor kwaliteitswerk.

Certificeringen en erkenningen

Onze lokale verwarmingstechnici hebben alle benodigde certificeringen en erkenningen (AREI, L, G1, G2). Ze zijn erkend door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Het Waalse Gewest of het Vlaamse Gewest. Onze gecertificeerde chauffagisten hebben ervaring met uiteenlopende modellen, waardoor ketels zoals die van Vaillant, Viessmann, Buderus, Atlantic, Chappee, Bulex, Dietrich, Radson en ACV geen geheimen hebben voor hen.

Een veilige installatie conform de normen

Een gekwalificeerde professional zorgt ervoor dat de installatie van uw cv-ketel voldoet aan de geldende normen en veiligheidsvoorschriften. Hij ziet er met name op toe dat de elektrische en hydraulische aansluitingen correct worden geplaatst en dat de veiligheidsvoorzieningen op hun plaats zitten. Door op zijn expertise te rekenen, minimaliseert u de kans op incidenten en vergroot u de veiligheid van uw woning.

Persoonlijke begeleiding

Een specialist in de installatie van cv-ketels begeleidt u gedurende het hele proces, van de selectie van het model dat past bij uw woning tot de inbedrijfstelling van het apparaat. Hij kan u adviseren over de beste opties, rekening houdend met de energiebron, capaciteit, prestaties, uw budget en verwachtingen. Hij kan u ook adviseren over de financiële hulp en fiscale regelingen waarvoor u misschien in aanmerking komt.

Service na verkoop en garantie

Door uw cv-ketel te laten installeren door een professional, kunt u ook na de verkoop rekenen op hulp en garantie op het materiaal en de installatie. In geval van problemen, komt de installateur opnieuw langs, waardoor u met een gerust hart van uw installatie kunt genieten en u zich geen zorgen hoeft te maken om onvoorziene kosten als gevolg van een slechte installatie.

Onderhoud van uw cv-ketel

Een gekwalificeerde professional doet meer dan alleen uw cv-ketel installeren. U kunt hem ook inschakelen om uw toestel regelmatig te onderhouden. Deze service zorgt ervoor dat uw toestel langer meegaat en optimaal blijft werken. Een regelmatig onderhoud van uw ketel is ook belangrijk om storingen en defecten te voorkomen en de energieprestaties van het apparaat optimaal te houden.

Boek uw chauffagist in 3 stappen

Step 1

U kiest uw dienst en boekt online

De Pro komt in het tijdstip en maakt een gratis offerte

Step 2

Onze specialist voert de dienst uit

De Pro voert het werk volgens de offerte

Step 3

U betaalt online nadat het werk af is

U betaalt online op ons beveiligd platform zodra het werk voltooid is

Onze klanten vertellen

Installatie cv-ketel

Mijn nieuwe ketel is nog niet helemaal geïnstalleerd, maar tot nu toe gaat alles goed. De prijs is goed en professioneel. Ajusto, dat zijn sympathieke mensen.

Kenny

Deinze

Installatie warmtepomp

Ik ben erg blij met mijn ervaring met Ajusto Pros voor de installatie van mijn warmtepomp. Het team was competent, punctueel en zeer professioneel. Dankzij hun werk is mijn huis nu het hele jaar door comfortabel en is mijn energierekening aanzienlijk gedaald.

Kevin

Groot-Bijgaarden

Installatie cv-ketel

Hallo, de ketel werd snel en doeltreffend geïnstalleerd. Goed advies van de verwarmingsmonteurs. Dank aan jullie beiden.

Hilde

Genk

Installatie warmtepomp

Ik was zeer onder de indruk van het professionalisme en de deskundigheid van de technici van Ajusto tijdens de installatie van mijn warmtepomp. Dankzij hun gedegen advies kon ik de beste oplossing voor mijn behoeften kiezen. Dankzij hun tussenkomst geniet mijn huis van een optimaal comfort tegen lagere kosten.

Idriss

Antwerpen

Vindt u niet wat u zoekt?


Onze klantendienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 9:00 tot 17:00 uur en vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur.
Om u snel en makkelijk van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet, bekijk ze hier allemaal.

Bezoek onze blog


Voor meer informatie en inspiratie bent u altijd welkom onze blog te bezoeken, het staat boordevol nuttige artikelen of tips en trucs over onze verschillende diensten.