EPC: enkele tips om uw energiescore te verbeteren
Wanneer u een woning huurt, koopt of verkoopt, moet u tegenwoordig verplicht over een EPC-certificaat beschikken. Maar wat is dat precies, zo’n EPC-certificaat?
Alles wat u moet weten over het EPC-certificaat
Het EPC-certificaat of energieprestatiecertificaat is een soort energie-identiteitskaart voor gebouwen. Op het certificaat ziet u een score die gaat van A (energie-efficiënt) tot G (verbruikt te veel energie). Het certificaat helpt u om de energieprestaties van verschillende gebouwen te vergelijken.
Hoe krijg ik een EPC-certificaat?
Vóór u een huurcontract tekent, is het belangrijk dat u het EPC-certificaat te zien krijgt. Als u zelf een woning verkoopt, is het belangrijk dat u een specialist inhuurt die het certificaat kan opstellen. Enkel mensen met een speciale opleiding mogen een certificaat opstellen. Denk daarbij aan industrieel ingenieurs, architecten, burgerlijk ingenieurs, bio-ingenieurs, enz.
Wanneer u een specialist contacteert, komt hij of zij de woning bezoeken en begint hij of zij de energieprestaties te meten. De uiteindelijk score hangt af van een aantal elementen, zoals de isolatie, de toestellen in de woning, het verwarmingssysteem enz. Wanneer de specialist klaar is, duurt het nog minstens tien dagen vooraleer u het certificaat ontvangt.
Het EPC-certificaat kost gemiddeld tussen de 150 en 400 euro, afhankelijk van wat de certificeerder vraagt. Ook de grootte van de woning kan de kostprijs beïnvloeden. Zo zal een EPC-audit van een studio minder kosten dan een audit van een alleenstaande villa.
Waarvoor dient het EPC-certificaat?
Zodra u een woning wilt kopen, huren of verkopen, moet er een EPC-certificaat zijn. Het certificaat bevat nuttige informatie over de woning: het jaarlijkse energieverbruik in kWh en het identificatienummer van het certificaat. Wie op zoek is naar een woning, kan zo verschillende eigendommen vergelijken. Wel moet u goed weten dat hoe beter de energieprestaties zijn, hoe hoger de prijs zal liggen.
Op het moment dat de verkoopakte wordt ondertekend, moet de voormalige eigenaar het certificaat doorgeven aan de nieuwe eigenaar. Worden de EPC-verplichtingen niet nageleefd? Dan kan de eigenaar een boete krijgen:
1000 euro boete voor het niet hebben van het certificaat bij de verkoop van het onroerend goed
500 euro voor het niet vermelden van het EPC-certificaat in advertenties
500 euro voor het niet verstrekken van het EPC-certificaat op het moment van verkoop of verhuur
Het EPC-certificaat maakt het dus gemakkelijker om een gebouw te kiezen, maar ook om de waarde ervan te bepalen.
Hoe kunt u uw energiescore verbeteren?
U kunt uw EPC-score op verschillende manieren verbeteren:
Vernieuw de voegen rond uw ramen.
Vervang uw oude gloeilampen door leds.
Installeer aluminium reflectorpanelen tussen uw muren en radiatoren.
Installeer een thermostaat om de warmte in uw huis te regelen.
Installeer airconditioning om de lucht in uw huis te koelen en zo uw EPC te verbeteren.
Ook hernieuwbare energiebronnen hebben een positieve impact op uw EPC-score. Woningen die op hernieuwbare energie werken, worden hoger gewaardeerd omdat hun voetafdruk kleiner is.
Wat uw vastgoedproject ook is, dit certificaat is een echte must om de energieprestaties van een bepaald pand te analyseren. Zonder dit document loopt u het risico een goede deal mis te lopen.