Ajusto
warmtepomp investering
29 nov. 2022

Warmtepompen: de juiste investering op termijn

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een van de beste manieren om uw energierekening te verlagen is de installatie van een warmtepomp. Met dit milieuvriendelijke verwarmingssysteem kunt u uw woning verwarmen en warm water produceren.

Hoe werkt een warmtepomp

De warmtepomp is een verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen buiten uw woning. De warmtepomp haalt calorieën uit de grond, de lucht en het water en zet die om in thermisch comfort (verwarming en warm water). Daardoor is het elektriciteitsverbruik laag. De warmtepomp bestaat uit twee afzonderlijke eenheden. De eerste wordt buiten geplaatst, absorbeert de warmte van de lucht en injecteert die in de tweede eenheid. De tweede eenheid wordt in het huis geplaatst en gebruikt de onderschepte calorieën om de woning te verwarmen en warm sanitair water te krijgen.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp is gemakkelijk te installeren. In tegenstelling tot hout- of mazoutketels, komen er geen geuren vrij. De warmtepomp kan de temperatuur in uw ruimtes lange tijd op peil houden. In de zomer kunt u de lucht koelen en in de winter kunt u warme lucht uw woning in blazen. Het enige dat u hoeft te doen, is een klep omkeren.

Aangezien de grondstof buitenlucht is, is die volledig gratis, natuurlijk en hernieuwbaar. De enige vervuiling die een warmtepomp veroorzaakt, is de energie die nodig is voor de fabricage van de onderdelen en de productie van de elektriciteit die hij verbruikt. Volgens het infoplatform van de Belgische warmtepompassociatie produceert een warmtepomp 4 kWh nuttige energie per kWh gebruikte energie. 75% van de thermische energie is dus gratis. De initiële investering is hoog, maar de duurzaamheid en de energiebesparing achteraf zijn dus niet te onderschatten.

Een zuinige warmtepomp in een perfect geïsoleerde woning

Alvorens u de installatie van een warmtepomp overweegt, is het belangrijk dat uw woning perfect geïsoleerd is. Energie gaat vooral verloren via de muren, ramen en het dak. Zonder isolatiewerkzaamheden zal uw woning veel energie blijven verbruiken.

De installatie van conventionele gas- en mazoutketels is binnenkort niet meer toegestaan. Vanaf 1 januari 2022 zijn mazoutketels in nieuwe eengezinswoningen verboden. In België heeft elk gewest besloten de verkoop van mazoutketels stop te zetten. Het Waalse Gewest heeft het einde van de verkoop vastgelegd voor 2030, het Vlaamse Gewest tussen 2021 en 2035 en het Brusselse Gewest tegen 2025.

Federale of gewestelijke premies voor de installatie van een warmtepomp

De gewesten Brussel, Vlaanderen en Wallonië kennen energiepremies toe. Het doel is de bewoners aan te moedigen hun woningen op een milieuvriendelijke manier te verwarmen.

Een premie voor een energieaudit wordt alleen toegekend in het Waalse Gewest. De premie voor de prijs van de warmtepomp, voor verwarming en warm water, ligt in Brussel tussen 4.250 en 4.750 euro. In Wallonië ligt het bedrag tussen 1.000 en 6.000 euro en in Vlaanderen tussen 300 en 4.800 euro. Voor de thermodynamische warmtepomp (alleen sanitair water) bedraagt die tussen 1.400 en 1.600 euro in Brussel, tussen 500 en 3.000 euro in Wallonië en tussen 300 en 4.800 euro in Vlaanderen. De federale regering heeft besloten het btw-tarief voor de installatie van een warmtepomp te verlagen tot 6%.

Bent u geïnteresseerd in het kopen of onderhouden van een warmtepomp? Neem contact op met een gekwalificeerde verwarmingsmonteur voor een installatieofferte of regelmatig onderhoud en inspectie.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto