Mazoutketels verdwijnen in 2035: wat zijn de alternatieven?
Om te voldoen aan de voorschriften van het Energiepact, heeft de Belgische regering onlangs besloten om de installatie van mazoutketels vanaf 2035 te verbieden. Maar welke alternatieven heeft u dan?
Waarom mag u vanaf 2035 geen mazoutketel meer laten plaatsen?
Verwarmingsketels op mazout behoren tot de meest vervuilende verwarmingssystemen. Om de uitstoot van broeikasgassen tot een minimum te beperken, heeft de regering besloten het gebruik van het apparaat vanaf 2035 te verbieden. Na deze datum is de aankoop van dit type ketel niet meer mogelijk. Het staat alle gewesten vrij de datum en de voorwaarden voor de toepassing van dit verbod verder te verfijnen.
In Vlaanderen
In het Vlaamse gewest wordt bijna 25% van de woningen verwarmd met mazout. Om deze toestellen snel te vervangen, heeft de minister van Energie twee data vooropgesteld. Voor nieuwbouw en grote renovaties geldt al sinds 2021 dat er geen nieuwe mazoutketels meer mogen worden aangekocht. Voor bestaande woningen gaat het verbod in in 2035.
In Wallonië
Het verbod op de installatie van verwarmingsketels op mazout treft voornamelijk Wallonië. Een zeer groot deel van de woningen verwarmt namelijk met deze toestellen. Er is ook nog niet overal een aansluiting voor aardgas. Om de overgang toch mogelijk te maken, overweegt de Waalse regering om subsidies en steun te voorzien voor de meest afgelegen gebieden.
In Brussel
In Brussel wordt ongeveer 16% van de woningen verwarmd met mazout. Daarom lijkt de overgang in dit gewest gemakkelijker te verlopen. De regering heeft aangekondigd dat het vanaf 2025 niet langer mogelijk zal zijn om mazoutketels aan te kopen. Huishoudens die op dat moment al een dergelijk verwarmingssysteem hebben, mogen dat wel nog altijd blijven gebruiken.
Wat zijn de alternatieven?
Momenteel moedigt de overheid particulieren steeds meer aan om te investeren in hernieuwbare verwarmingssystemen. Die zijn echter duur en werken enkel optimaal in goed geïsoleerde woningen. Hieronder sommen we een aantal alternatieven op voor uw mazoutketel.
Warmtepompen
De warmtepomp is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor verwarming met mazout. Hij kan gemakkelijk worden toegevoegd aan uw bestaande installaties. Bovendien kunt u een warmtepomp niet enkel gebruiken voor de verwarming, maar ook voor warm water.
De pelletketel
Dit type verwarming garandeert een optimaal thermisch comfort en helpt u geld besparen. Houtpellets behoren immers tot de goedkoopste brandstoffen op de markt.
De pelletkachel
Een pelletkachel kan worden aangesloten op uw verwarmingssysteem. Hij genereert een zachte en comfortabele warmte. Voor de installatie ervan heeft u wel een grote ruimte nodig.
Een gascondensatieketel
Voor mensen die toegang hebben tot aardgas, kan een gasketel een voordelige oplossing zijn. Er hoeven geen nieuwe aansluitingen op het verwarmingssysteem te worden gemaakt.
Waarom een vakman inschakelen voor de installatie van uw verwarmingstoestel?
De installatie van een verwarmingstoestel is complex. Het moet namelijk voldoen aan de huidige regelgeving. Als u op zoek bent naar een duurzame oplossing die voldoet aan alle normen, is het dus belangrijk een beroep te doen op een gekwalificeerde verwarmingsmonteur. Ook als uw toestel stuk gaat, komen onze professionals tussen om ze te herstellen. Ten slotte kunt u op ons rekenen voor het onderhoud van uw toestellen, zodat ze langer meegaan.