Nieuwe verwarmingsketel: type, prijs en advies
Is het tijd om uw ketel te vervangen, maar weet u niet waar te beginnen? Wij leggen u alles uit, van gasketels tot warmtepompen.
De verschillende gas- en mazoutketels
Er zijn verschillende soorten ketels. De meest voorkomende is de gasketel, die gewoonlijk aangesloten is op het gasnet van uw stad of gemeente. Maar er bestaan ook andere verwarmingsketels:
De lagetemperatuurketel
De condensatieketel
De mazoutketel
Een lagetemperatuurketel verwarmt het water op een lagere temperatuur, maar verwarmt toch even goed uw woning. U bespaart dus energie voor een gelijkaardig resultaat. Deze ketel kost tussen de 2.500 en 3.000 euro.
Een condensatieketel wint warmte uit waterdamp. Hij kost tussen de 3.000 en 5.000 euro en is momenteel de meest populaire ketel.
Het laatste type is de mazoutketel. Die is echter aan het verdwijnen omdat de energie niet helemaal milieuvriendelijk is. U kunt zelfs een premie krijgen als u uw mazoutketel vervangt door een ander verwarmingssysteem.
Elektrische ketels en houtketels
Een ander type ketel is de elektrische ketel. Het grote voordeel hier is dat die redelijk betaalbaar is: vanaf 1.500 euro heeft u er al een in huis. Bovendien is hij gemakkelijk te installeren. Wel kan een elektrische ketel uw energiefactuur de hoogte in jagen. Op de lange termijn lopen de kosten dus op. Ook de negatieve milieu-impact valt niet te onderschatten.
Een hout- of pelletketel gebruikt een hernieuwbare brandstof, namelijk hout, en is dus milieuvriendelijker. De kosten variëren van 2.500 tot 10.000 euro. Hij vergt wel meer onderhoud dan een elektrische ketel of gasketel.
Warmtepompen
Een warmtepomp blijft op lange termijn de meest ecologische en betaalbare oplossing. De pomp maakt namelijk gebruik van lucht, een gratis en vooral hernieuwbare energiebron. De installatie is eenvoudig en er moeten geen grote werkzaamheden gebeuren.
Bovendien bestaan er subsidies waarmee u tot 50% van de installatiefactuur kunt recupereren. Vervangt u een mazoutketel door een warmtepomp? Dan komt u ook in aanmerking voor een premie van 300 tot 500 euro, afhankelijk van uw gezinsinkomen. Deze premie krijgt u ook als u van een mazoutketel overschakelt op een gasketel.
Onderhoud van uw ketel
Welke ketel u ook kiest, het is zeer belangrijk om hem regelmatig te onderhouden. Een slecht onderhouden ketel gaat sneller stuk en kan een bron van gevaar zijn voor uw woning.
Het is dan ook aangeraden om één keer per jaar een vakman in te schakelen die nagaat of alles wel goed werkt. Als u een houtketel heeft, mag u ook niet vergeten het rookkanaal te laten vegen. Een slecht onderhouden rookkanaal kan leiden tot CO-vergiftiging of brand.
Een ketel gaat 15 tot 25 jaar mee. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat hij langer meegaat en u minder kost.