3 dingen waarop u moet letten wanneer u een robotmaaier koopt
Onze tuin is een echte oase van rust waar we ons opnieuw kunnen verbinden met de natuur en onze creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Maar zelfs wanneer u groene vingers heeft, kan het onderhoud van uw tuin zeer tijdrovend zijn. Zeker uw gazon maaien, is een heuse karwei. Gelukkig bestaan er robotmaaiers die uw gazon piekfijn in orde houden zonder dat u zelf iets hoeft te doen!
Hoe kies ik de juiste robotmaaier?
Wilt u een robotmaaier kopen, maar kunt u niet kiezen uit het ruime aanbod op de markt? Wij vertellen u drie zaken die u zullen helpen bij uw keuze.
Maaioppervlakte
Een eerste keuze die u moet maken, is de autonomie van uw robotmaaier. En die hang af van de grootte van uw gazon. Het is helemaal niet nodig om een robot te kiezen met een autonomie die 4 keer groter is dan het maaioppervlakte. De beste prijs-kwaliteitverhouding heeft u bij een robot met een autonomie die 20% groter is dan uw oppervlakte.
Soort grond
Heeft uw gazon rotsachtige oppervlakken, is het terrein oneffen of kronkelen er paden door uw tuin? Dan moet u daar zeker rekening mee houden bij uw keuze. Sommige robots beschikken over opties of technologieën die zijn aangepast aan moeilijk en/of oneffen terrein.
Het merk
Net zoals bij veel andere producten, is het beter om voor een merk te gaan dat zijn strepen al verdiend heeft. Denk aan bekende merken zoals Bosch en Husqvarna, die echte referentiemerken zijn voor robotmaaiers.
Hoe installeert en onderhoudt u uw robotmaaier?
De installatie van een kabel om uw een robotmaaier aan te sluiten, is niet erg ingewikkeld. U kunt de kabel zowel boven als onder de grond trekken. Geeft u het werk liever uit handen omdat u dat gemakkelijk vindt of omdat u liever geen risico’s neemt? Reken dan op een gekwalificeerde vakman.
Installatie
Zodra u een robot hebt die perfect geschikt is voor uw terrein, moet u een paar regels volgen voor een optimaal resultaat.
Eerst en vooral moet u het laadstation op de juiste plek installeren. Idealiter plaatst u het aan de rand van uw gazon, mooi in het midden. Zorg ervoor dat er zowel 1,5 meter links als rechts geen obstakels staan en de robot ook vooraan 2 meter plaats heeft, zodat hij ruimte heeft om te bewegen.
Zodra het laadstation is geplaatst, moet u het maaigebied afbakenen met de begrenzingsdraden. De robot zal deze afgebakende gebieden met zijn sensor detecteren. Muren, treden, borduren ... hoeven niet te worden begrensd, want de obstakelsensoren van de robot detecteren die automatisch. Vergeet uw kabels niet te beschermen en te markeren.
Wanneer alles klaar staat, hoeft u enkel nog het maaischema in te stellen. Daarna is uw robotmaaier klaar om uw gazon te onderhouden!
Een robotmaaier is een echte aanwinst voor uw tuin. Hij neemt al het maaiwerk over, zodat u zich nog meer kunt focussen op andere tuinprojecten!