Vocht in huis: het belang van een diagnose
Nare geuren, afbladderend behang of vochtige, beschimmelde muren: het zijn maar enkele van de tekenen die kunnen wijzen op meer. Als u een van deze problemen opmerkt, is de kans groot dat er vocht in uw woning is. Wanneer is het nodig een professional in te schakelen?
Het effect van vocht op uw gezondheid en uw woning
Veel Belgische huishoudens hebben last van vochtproblemen. Voor een gezonde atmosfeer mag de luchtvochtigheid in de kamer niet hoger liggen dan 70%. De vochtigheidsgraad in uw woning mag niet onderschat worden, want die kan een aanzienlijke invloed hebben op uw gezondheid en die van uw gezin.
Te veel vocht kan namelijk schadelijk zijn en soms zelfs ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk aan hoofdpijn, allergieën en huidproblemen. In meer extreme gevallen kan langdurig verblijven in een vochtige omgeving zelfs leiden tot aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma en chronische kortademigheid.
Naast de medische gevolgen, tasten vochtige muren en vloeren ook de duurzaamheid van uw woning aan. In sommige gevallen kan uw woning zelfs onherroepelijk verzwakken. Om te voorkomen dat u in dit stadium belandt, is het essentieel om proactief te reageren en een diagnose voor uw huis te overwegen.
Hoe spoort u een lek of vocht op?
Wanneer u een lek vermoedt in uw woning, moet u zo snel mogelijk ingrijpen. Toch is dit geen evidentie. Een lek springt namelijk niet altijd in het oog, zeker niet als het zich achter een muur bevindt. In dat geval kan het vocht uw vloeren of muren binnendringen zonder dat u het merkt.
Vermoedt u een lek, maar weet u niet waar het vandaan komt? Om de oorzaak precies te lokaliseren, moet er een diagnose worden gesteld. Zodra de bron van het probleem is opgespoord, kan het probleem worden verholpen, soms zelfs op een manier die ook de isolatie van uw woning versterkt. Daardoor profiteert u in één klap ook van mooie energiebesparingen.
Als u een vochtige plek op een van uw muren opmerkt, neemt u het best contact op met een gekwalificeerde vakman. Hij kan een diagnose stellen met een vochtigheidsmeter en de bron opsporen. Hij kan ook andere apparaten gebruiken, zoals een infraroodcamera of een aquafoon. Die helpen de technicus de precieze plaats en oorzaak van het vocht of het lek te bepalen, zonder uw woning te beschadigen.
Vindt de specialist een lek of vochtprobleem? Contacteer dan uw verzekering en controleer of ze de schade dekt. In dat geval hoeft u de kosten van de door het lek veroorzaakte schade en de werkzaamheden voor het opsporen niet te betalen.
Waarom zou u een expert inschakelen?
U kunt gerust zelf een vochttester kopen om de vochtigheidsgraad in uw woning te meten en uw vermoeden te bevestigen. Een hygrometer is vrij verkrijgbaar en kan helpen om de algemene staat van uw woning te controleren. Het toestel is echter geen vervanging voor een professionele diagnose.
Een specialist zal tijdens zijn diagnose op zoek gaan naar de bron van het probleem en een deskundig rapport opstellen. Hij zoekt de oorzaak – opstijgend vocht, een gebrekkige ventilatie, infiltratieproblemen … - en legt u uit wat het probleem is, zodat u geen verkeerde diagnose stelt.