Water in de kelder: wat nu?
Door de ligging van de kelder is het niet abnormaal dat er al eens wat water binnensijpelt. Maar u hoeft deze situatie niet zomaar te laten gebeuren. Integendeel, als er grondwater of afstromend water binnensijpelt, is het belangrijk dat u meteen actie onderneemt om catastrofes te vermijden.
Om de beste oplossing te vinden voor het binnenlopende water in uw kelder, is het belangrijk om de situatie eerst eens goed in te schatten. Dat wil zeggen dat u een algemene analyse doet van de schade en de ernst ervan. Druppels op de muren, grote vochtplekken op de muur, een lek in het plafond, schimmel of onaangename geurtjes zijn enkele zaken waar u goed op moet letten.
Als u van plan bent om de kelder te verbouwen, is het extra belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Neem in dat geval zeker contact op met een expert in het behandelen van vochtplekken. Hij zal de situatie perfect analyseren en een gepaste oplossing voorstellen in functie van uw budget en project.
Behandeling langs buiten
De meest efficiënte manier om een waterlek te behandelen, is om de bron aan te pakken, in dit geval de plek waarlangs het water binnendringt.
Het binnenlopende water kan afkomstig zijn van regendruppels die zich onderaan de buitenmuur ophopen wanneer het regent. Of misschien voeren uw dakgoten het water niet meer voldoende af? Controleer ook of er geen opstoppingen of lekken zijn om te vermijden dat er meer vocht in uw muren kruipt.
Er bestaan ook andere oplossingen. De buitenmuren kunnen waterdicht gemaakt worden met aangepaste producten die een waterbestendige laag op uw muur leggen. Deze producten zijn vaak op basis van hars of teer en beschermen uw fundering en steunmuren tegen vochtigheid.
Voor u deze producten aanbrengt op uw muren, moet u wel even controleren of er geen schimmel of modder op de draagmuur te vinden is. Ook de voegen moeten in perfecte staat zijn.
Een laatste oplossing is een ‘drainage’ of afvoer van het water. Daarbij maakt u een soort weg waarlangs het water kan wegstromen en zo in de grond terechtkomen.
Behandeling langs binnen
Na de uitwendige behandeling kan u de binnenkant van de keldermuren waterdicht maken. Ook hiervoor gebruikt u het beste een aangepast product om een waterdichte laag te leggen op de muren van de vochtige ruimtes.
Voor u deze laag aanbrengt, moeten alle restanten van gips, cement of schimmel verwijderd worden. De draagmuur moet namelijk schoon zijn zodat de extra laag zich goed kan hechten.
Ten slotte is het ook belangrijk om opstijgende vocht te bestrijden. Vergeet dus niet om het plafond en de vloer waterdicht te maken.
Schakel een expert in
Om binnensijpelend water in de kelder te bestrijden moet u van aanpakken weten. Allereerst moet u de bron detecteren. Daarvoor kan u gerust een Ajusto-specialist inschakelen. Hij beschikt over het nodige materiaal om de exacte plek te bepalen waarlangs het water binnenkomt.
Met een gedetailleerde diagnose bepaalt hij vervolgens de oorzaak van de vochtigheid. En daarna lost hij uiteraard het probleem op.
De loodgieter zal deze werken volgens de regels van de kunst uitvoeren zodat het probleem zich niet opnieuw kan voordoen. Wist u trouwens dat uw verzekering in bepaalde gevallen kan tussenkomen om de kosten te dekken, zelfs bij preventieve behandelingen?