Met hoeveel mag u uw huur verhogen na een renovatie?
Na enkele jaren is het niet meer dan normaal dat een verhuurder zijn pand renoveert. En wie renovatie zegt, zegt ook een hogere huurprijs. Door de vele investeringen die u bij de renovatie maakt, is het echter niet altijd eenvoudig om de juiste prijsverhoging te bepalen.
Welke renovatiewerken zijn interessant?
Als u energie wil besparen en de huurkansen van uw pand wil vergroten, is het eerst en vooral interessant om te investeren in isolatie. Denk aan een geïsoleerd dak, geïsoleerde vensters of zelfs driedubbele beglazing. Deze werken hebben een zeer positieve impact op de huurwaarde van uw pand, omdat ze niet alleen het wooncomfort vergroten, maar ook de energiefactuur doen dalen.
U kunt ook besluiten om uw verwarmingssysteem te renoveren, door bijvoorbeeld een nieuwe verwarmingsketel te plaatsen, of om de woning op te knappen met een nieuw likje verf of andere esthetische details. Vergeet ook niet te controleren of uw elektrische installaties gelijkvormig zijn. Dit is namelijk niet alleen bij wet verplicht, maar geeft u ook een kans om de huur te verhogen.
Wilt u nog grondiger te werk gaan, dan kunt u de gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken of de badkamer herinrichten. Ook de keuzes die u hierbij maakt (en de bedragen die u investeert) hebben een invloed op de huurprijs: een appartement met een Amerikaanse keuken is namelijk niet evenveel waard als een appartement met een klassieke keuken, om de eenvoudige reden dat de ene populairder is dan de andere. Het is trouwens altijd een goed idee om u te baseren op marktgegevens om de juiste renovatiewerken te kiezen.
Vergeet ten slotte niet dat ook een renovatie van het exterieur wonderen doet voor de huurprijs van uw woning als deze voorzien is van een tuin.
Wat u ook besluit, weet dat u steeds de huur kan verhogen als u een nieuwe ketel installeert, de elektrische installaties gelijkvormig maakt, de woning isoleert of het interieur verfijnt.
Met hoeveel kunt u uw huur verhogen?
Alles hangt af van de aard van de werken en de overeenkomst die u met de eventuele huurders heeft gesloten. In de voorwaarden van uw overeenkomst mag u trouwens steeds een verwijzing opnemen naar de jurisprudentie om te bepalen wat redelijk is en wat niet.
Als de huurder nog in de woning verblijft op het moment dat u aan de renovatiewerken wilt beginnen, mag u de huurprijs pas herzien tussen de negende en zesde maand vóór de huidige driejaarlijkse periode verstrijkt. Bovendien moet de huurder schriftelijk akkoord gaan met de nieuwe huurprijs. Om geen tijd te verliezen, is het aangeraden om de jurisprudentie te volgen: de rechter is van mening dat de verhuurder moet bewijzen dat de huurwaarde met minstens 10 % is gestegen na al deze werkzaamheden en dat het inderdaad gaat om renovatie, modernisering of een reële verbetering van de waarde van het onroerend goed.
Als dit alles bewezen kan worden, kan de huurprijs redelijkerwijs tussen de 5 en 15% stijgen, afhankelijk van de aard van de werkzaamheden die werden uitgevoerd (het zou absurd zijn om de huurprijs met 10% te verhogen als u het pand enkel opnieuw schildert).
Uw woning moet natuurlijk binnen de marktwaarden blijven, zelfs als de huurwaarde hoog is. Een woning die te duur, verhuurt namelijk slecht, ook al is ze zeer goed gerenoveerd en gelegen. U moet dus op zoek gaan naar een goed evenwicht. Vergeet ten slotte niet dat het bij een renovatie beter is om een beroep te doen op gekwalificeerde professionals dan om de werken zelf uit te voeren. Probeer niet te beknibbelen op de werken, want dat keert zich alleen maar tegen u.