Ajusto
panne verwarmingsketel
07 jun. 2022

6 dingen die u kunt doen om een panne van uw verwarmingsketel te vermijden

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Er is niets onaangenamers dan uw verwarmingsketel die in panne valt, zeker niet in de winter. Om te vermijden dat uw cv-ketel in panne valt, is het belangrijk dat u uw installaties goed onderhoudt en een aantal signalen in de gaten houdt. Wij geven enkele tips om een storing van uw verwarmingsketel te voorkomen.

1. Vervang uw verwarmingsketel als die ouder is dan 15 jaar

De meeste verwarmingsketels hebben een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Daarna is de kans op pannes heel groot. Het toestel wordt minder efficiënt en verbruikt meer energie voor hetzelfde resultaat. Heeft u dus een oude verwarmingsketel, dan is het een goed idee om die te vervangen. Als u niet alleen storingen wilt vermijden, maar ook zuiniger en duurzamer wilt verwarmen, kunt u uw huidige ketel vervangen door een doeltreffender model, zoals een moderne condensatieketel.

2. Onderhoud uw verwarmingsketel correct

Om te voorkomen dat de verwarming vaak uitvalt, is het belangrijk om uw ketel regelmatig te laten controleren en onderhouden. Het verbrandingsproces zorgt er namelijk voor dat er zich heel wat vuil opstapelt in het toestel. Tijdens een controle kunnen er ook kleine problemen aan het licht komen die de chauffagist dan kan oplossen. Mazoutketels moeten elk jaar worden gecontroleerd. Gasinstallaties moeten om de twee jaar worden gecontroleerd. Een correct onderhoud maakt uw ketel efficiënter, verlaagt het verbruik en verlengt de levensduur.

3. Ontlucht uw radiatoren

Naarmate u uw radiatoren meer gebruikt, stapelt er zich beetje bij beetje lucht op in de leidingen. En wanneer er te veel lucht in uw radiatoren zit, kan dat voor problemen zorgen, zoals:

  • Verminderde prestaties van installaties

  • Verhoogd stroomverbruik

  • Waterlekken

Ontlucht uw radiatoren dus zeker één maal per jaar om al deze problemen te voorkomen.

4. Stel een normale waterdruk in

Als u wilt dat uw verwarmingsketel lang meegaat, is het belangrijk om de waterdruk in uw installaties te controleren. Als de druk te hoog is, kan dat veel schade aan uw verwarmingssysteem veroorzaken. Is de druk daarentegen te laag, dan werkt uw ketel minder doeltreffend en warmt uw woning minder gemakkelijk op.

Om al deze situaties te vermijden, moet u ervoor zorgen dat de druk in uw ketel tussen 1 en 1,5 bar blijft. Als de druk hoog is, ontlucht dan uw radiatoren om alle overtollige lucht te verwijderen. Is de druk te laag, dan kan het zijn dat u met een waterlek, een defecte klep of pomp zit. In dat geval neemt u het beste contact op met een ervaren specialist.

5. Zorg voor uw leidingen

Het water dat u gebruikt, zit vol afvalstoffen die zich vasthechten aan de wanden van uw leidingen. Uw leidingen raken verstopt, uw verbruik schiet de hoogte in en de kans op pannes neemt toe. Professionals adviseren om uw leidingen minstens één keer per jaren schoon te maken. Zo voorkomt u voortijdige slijtage van uw verwarmingssysteem en pannes.

6. Schakel een specialist in voor uw verwarmingsproblemen

Verwarmingsproblemen kunnen zich op elk moment voordoen. Als u problemen heeft met uw verwarmingssysteem, is het belangrijk dat u contact opneemt met een erkende chauffagist. Hij zal uw verwarmingssysteem controleren en gaat op zoek naar eventuele problemen. Hij stelt een passende oplossing voor, zodat u weer zorgeloos kunt verwarmen. Een chauffagist helpt u ook bij het onderhoud van uw verwarmingsketel (gas of mazout).

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto